Een vruchtbare en productieve bodem Met ingang van 1 januari 2023 geldt voor de maïsteelt op zand- en lössgronden dat een vanggewas onder of direct na de maïs ingezaaid moet worden. Als je bedrijf gebruik maakt van derogatie, geldt dit ook voor veen- en kleigrond in een nutriënt verontreinigd gebied. Op zand- en lössgronden moet […]
Lees verder > >
De mycotoxinen die het meeste voorkomen zijn fusariumschimmels. Deze schimmels zijn ook verantwoordelijk voor stengelrot.
Lees verder > >
Snijmais is een van de meest gevoelige gewassen voor zinktekort. Zink is belangrijk voor de beginontwikkeling en is onderdeel van diverse enzymen.
Lees verder > >
Bij snijmais kun je globaal twee genetische types maisrassen onderscheiden: het Flinttype en het Denttype.
Lees verder > >
Zoveel mogelijk eiwit van eigen land halen én vervolgens dit eiwit ook goed benutten. Een belangrijke uitdaging voor jou als melkveehouder, waarbij wij je graag helpen.
Lees verder > >
De regels in de maisteelt worden aangescherpt. Vanaf 1 januari 2023 geldt niet alleen voor de maisteelt op zand- en lössgronden dat er vóór 1 oktober een vanggewas onder of direct na de mais ingezaaid moet worden, maar dit gaat ook gelden voor veen- en kleigronden in een nutriënt verontreinigd gebied
Lees verder > >
Dit artikel bevat tips voor een mooie, kruidenrijke grasmat. Het is belangrijk om in te zaaien in het najaar bij graslandvernieuwing.
Lees verder > >
Door blijvend grasland regelmatig door te zaaien kan je het aandeel Engels raaigras verhogen en daarmee de levensduur van het grasland verlengen.
Lees verder > >
De groei en ontwikkeling van de maïs wordt veelal bepaald door de temperatuursom. Daarnaast spelen de volgende omgevingsfactoren ook een belangrijke rol: daglengte, lichtintensiteit, vochtvoorziening en nutriëntenvoorziening.
Lees verder > >
Het advies is om vóór de mais in het 6-bladstadium staat een onkruidbestrijding toe te passen. Het bladoppervlak van de mais is dan nog klein, waardoor er minder contact is met het middel en de plant minder heeft te lijden.
Lees verder > >
Bij voorkeur moet het vanggewas rond half maart worden vernietigd, zodat de vertering op tijd begint. Hierdoor is de stikstof uit het vanggewas nog tijdens het groeiseizoen voor de mais beschikbaar.
Lees verder > >
Teelthandleiding voor erwten/gerst
Lees verder > >