Vergeet de kali gift niet!
13 januari 2025
Vlinderbloemigen, zoals klaver en luzerne, staan bekend om hun vermogen om stikstof te binden. Deze gewassen hebben daardoor weinig stikstof nodig, maar een voldoende toevoer van kali is essentieel.
Kali speelt een cruciale rol in de waterhuishouding van de plant en het transport van voedingsstoffen van de wortels naar de bladeren. Bovendien draagt kali bij aan een krachtige groei en gezond blad. Uit meerjarige onderzoeken blijkt dat niet alleen stikstof, maar ook kali een sleutelrol speelt bij het verhogen van het eiwitgehalte in gras. Een gebrek aan kali leidt tot een ophoping van nitraat in het gras. Kali helpt dit probleem te voorkomen door het nitraat in de plant om te zetten in eiwit-stikstof, wat weer optimaal benut kan worden door de koe.
Kalibehoefte: vaak meer nodig dan je denkt
De kalibehoefte van grasland wordt grotendeels gedekt door kali uit organische mest. Toch blijkt uit kuilanalyses dat dit lang niet altijd voldoende is. In veel gevallen is een aanvullende bemesting noodzakelijk om het gewenste niveau te bereiken.
Resultaten grasproeven Vredepeel (K-getal 20), drijfmest bevatte 5,0 kg K2O/ton.
Hoe houd je de kalivoorziening op peil?
Kali kan op verschillende manieren worden aangevuld:
- Conventionele bemesting: Gebruik bijvoorbeeld Gras Start Kali of een enkelvoudige bemesting met Kali 40.
- Biologische bemesting: Voor biologische bedrijven zijn er opties zoals Patentkali en Kalisop Granular, die speciaal geschikt zijn voor het aanvullen van de kali-behoefte.
Door regelmatig de bodem- en kuilanalyse te controleren, kun je tijdig ingrijpen en zorg je ervoor dat jouw gewassen over voldoende kali beschikken. Het resultaat? Gezond gras met een hoog eiwitgehalte en optimale benutting door de koe!
Wil je meer weten?
Onze adviseurs zijn uitgerust met een bemestingsprogramma waarin de kali-behoefte wordt meegenomen in het advies. Meer weten? Neem gerust contact op met de Agrifirm-adviseur in jouw regio of bel Klantenservice regio Noord T 088 488 29 70 of regio Zuid T 088 488 29 72.