Berekening van een absorberende onderlaag voor natte maiskuil

5 september 2024

Uit opgeslagen kuilvoer op een boerenerf kan perssap vrijkomen. Hierdoor verliest het voer aan voederwaarde. Bovendien kan het perssap afstromen naar het oppervlaktewater, wat tot verontreiniging leidt. Een absorberende onderlaag onder het kuilvoer helpt om het perssap op te vangen, waardoor de voederwaarde behouden blijft en het sap niet kan wegstromen. Dit is niet alleen nuttig voor het voer, maar draagt ook bij aan schoner oppervlaktewater. In beide gevallen levert dit praktische voordelen op.

Onze adviseurs beschikken over een rekenprogramma waarmee de benodigde hoeveelheid materialen, zoals stro of bietenpulp, kan worden berekend om verlies van perssap te voorkomen.

Geen natte snijmais inkuilen bovenop droge graskuil

Regelmatig krijgen we vragen over het inkuilen van natte snijmaïs bovenop een droge graskuil om perssap op te vangen. Uit eerdere ervaringen blijkt echter dat dit ten koste gaat van de smakelijkheid van de graskuil. Daarom raden we deze werkwijze af.

Advies op maat

Heb je interesse of vragen? Onze adviseurs staan voor je klaar. Neem contact op met de Agrifirm-adviseur in jouw regio, of bel onze klantenservice:

  • Regio Noord: T 088 488 29 70
  • Regio Zuid: T 088 488 29 72

Voor meer informatie helpen we je graag verder.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen