Weekendklusje: beoordeel je kuiluitslagen

8 oktober 2024

Het najaar is een uitstekend moment om terug te blikken op de ruwvoerwinning. Naast de opbrengst zijn de voederwaarde en de conservering minstens zo belangrijk.

Door de geanalyseerde waarden van het kuilvoer te vergelijken met de streefwaarden, krijg je een goede indicatie van de kwaliteit van het ingekuilde product. Voor de conservering zijn, naast het gehalte aan ruw as (indicatie van verontreiniging), de pH-waarde in combinatie met het droge stofgehalte, boterzuur, melkzuur en de ammoniakfractie goede indicatoren of het inkuilproces succesvol is verlopen.

De voederwaarde beoordeel je het beste aan de hand van VEM, ruw eiwit en suikers. Een laag ruw eiwitgehalte in combinatie met een relatief lage NDF en een hoge NDF-verteerbaarheid geven inzicht in een correcte stikstofbemesting. De hoeveelheid NDF, samen met de NDF-verteerbaarheid, biedt inzicht in het juiste maaimoment.

Door kritisch naar de resultaten te kijken komen er mogelijk verbeterpunten naar voren, die aanleiding kunnen zijn om de ruwvoerwinning verder te optimaliseren.

Wil je de resultaten ook eens bespreken met onze adviseurs? Neem contact op met de Agrifirm-adviseur in jouw regio of bel onze klantenservice regio Noord T 088 488 29 70 of regio Zuid T 088 488 29 72 voor meer informatie.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen