Hoeveel water moet er op het veld verdampen?

8 oktober 2024

Tijdens het voordrogen van gras op het veld moet er een aanzienlijke hoeveelheid water uit het gras verdampen om het gewenste droge stofgehalte (ds-gehalte) van minimaal 35% te behalen. Bij een najaarssnede van 2000 kg droge stof (met 15% ds) moet er meer dan 7600 kg water uit het gras verdampen om het gewenste ds-gehalte te bereiken. In eerste instantie verdwijnt het water via de huidmondjes, maar deze sluiten snel na het maaien. Beschadiging van de waslaag door kneuzen versnelt het uittreden van vocht uit het gras en kan de droogtijd verkorten.

In de herfst hebben we te maken met een hogere luchtvochtigheid, waardoor de droogsnelheid aanzienlijk lager is dan in het voorjaar of de zomer. Het gras droogt slecht, waardoor schimmels zich al op het veld kunnen ontwikkelen. Daarnaast bevat najaarsgras veel eiwit en, als gevolg van de afnemende daglengte, minder suikers. Al deze factoren werken een snelle conservering tegen. Het toevoegen van het inkuilmiddel Ecosyl is dan ook geen overbodige luxe.

Voeg Ecosyl toe

Door Ecosyl toe te voegen, wordt het conserveringsproces aanzienlijk versneld. Ecosyl bevat een homofermentatieve melkzuurbacterie die uitsluitend melkzuur produceert. De bacteriën in Ecosyl zorgen voor een extra snelle pH-daling, binnen 36 uur na het sluiten van de kuil. Broei door schimmels en gisten krijgt minder kans dankzij de snelle conservering, waardoor meer voederwaarde behouden blijft.

Smakelijker voor de koeien

Het ruwvoer is ook veel smakelijker voor de koeien. Ecosyl is dan ook het aangewezen inkuilmiddel, omdat het met weinig suikers in het gewas toch een uitstekend inkuilresultaat oplevert. Het verbetert niet alleen het inkuilresultaat, maar ook de opname van de kuil en de melkproductie.

Meer weten?

Neem contact op met de Agrifirm-adviseur in jouw regio of bel onze klantenservice: regio Noord T 088 488 29 70 of regio Zuid T 088 488 29 72 voor meer informatie.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen