Pak onkruid nu aan!

5 september 2024

De herfst is een uitstekend moment om onkruid te bestrijden. Het is daarbij belangrijk dat het onkruid voldoende bladmassa heeft, zodat het bestrijdingsmiddel goed opgenomen kan worden (volledig rozetstadium). Bij ridderzuring is het wel van belang dat er nog geen zaadstengel aanwezig is.

Bestrijding kan plaatsvinden zolang de temperaturen overdag niet te laag zijn. Dit is meestal tot begin november. Voor ridderzuring moet de dagtemperatuur minimaal 13-14 graden zijn. Voor andere onkruiden ligt de grens rond de 10 graden. Door nu aandacht te besteden aan effectieve onkruidbestrijding, leg je een goede basis voor een optimale opbrengst van de eerste grassnede.

Wat levert het op?

Zonder onkruidbestrijding zullen de opbrengst en voederwaarde volgend jaar lager zijn. De drogestofopbrengst kan 10 tot 20% minder zijn, terwijl de voederwaarde met 20 tot 50 VEM/kg DS kan dalen. Een goede onkruidbestrijding kan daarom al snel een opbrengst van €400,- per hectare opleveren. Daarnaast heeft het ook op de lange termijn een positief effect op de kwaliteit van de graszode.

Herfst of voorjaar?

Het is het meest effectief om onkruid in de herfst te bestrijden. Hierdoor krijgt het gras de kans om de open plekken voor de winter op te vullen, eventueel met behulp van doorzaai. Wacht je tot het voorjaar met bestrijden, dan kan dit leiden tot opbrengstverlies bij de eerste snede.

het juiste moment

Voor het beste resultaat van chemische onkruidbestrijding zijn de volgende punten van belang:

  • De onkruidplanten moeten voldoende blad hebben en in de groeifase zijn, meestal zo’n 3 weken na het maaien of beweiden.
  • De weersomstandigheden moeten groeizaam zijn: let op temperatuur, luchtvochtigheid en licht.
  • Spuit op een droog gewas en zorg dat het minimaal 1-2 uur droog blijft voor een optimale opname van de werkzame stoffen.

De juiste middelen

Bij het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen in grasland geldt een wachttijd voor weiden en maaien, meestal 1 tot 2 weken. Wil je advies over welke middelen het meest geschikt zijn? Neem dan contact op met je Agrifirm-adviseur of bel de Klantenservice via T 088 488 12 10.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen