Inkuilen van natte, niet-rijpe snijmais
5 september 2024
Het optimale droge stof-gehalte (ds-gehalte) bij het inkuilen van snijmais zonder kolf ligt rond de 28%. Te vroeg inkuilen kan leiden tot extra inkuilverliezen door het verlies van perssap. Wacht men echter te lang, dan verhouten de celwanden, wat resulteert in een afname van de voederwaarde en smakelijkheid. Hoe de plant zich verder ontwikkelt, hangt af van de weersomstandigheden in de komende maand. Vaak is het een keuze tussen twee kwaden. Elk perceel zal afzonderlijk beoordeeld moeten worden, omdat de situatie per perceel verschillend is.
Als het slechts om een klein deel van het areaal snijmais gaat, kan dit eventueel gelijktijdig met de overige percelen worden gehakseld. Kuil dit dan over de andere percelen, zodat het perssap wordt opgevangen. Het advies is om natte snijmais grover te hakselen (groter dan 12 mm) om te voorkomen dat er te veel cellen kapotgaan en om het ontstaan van perssap te beperken.
Bij een groter deel van het areaal is het raadzaam om dit apart in te kuilen, met een absorberende onderlaag om perssap te voorkomen. Afhankelijk van de weersomstandigheden wordt geadviseerd om de snijmais uiterlijk half oktober te oogsten, omdat het aantal zonuren daarna te laag is, waardoor de voederwaarde van de plant sterk afneemt. Over het algemeen bevat deze mais veel suikers.
Om inkuilverliezen te voorkomen, is het sterk aan te raden een inkuilmiddel zoals Ecocool of Ecocorn toe te passen.
Meer informatie
Voor meer informatie of vragen over het inkuilen van snijmais of Ecosyl-producten, kunt u contact opnemen met een van onze adviseurs of de klantenservice bellen: voor regio Noord op T 088 488 29 70 of voor regio Zuid op T 088 488 29 72.