Zwarte nachtschade

15 augustus 2024

Zwarte nachtschade bevat de giftige stoffen solanine en solasodine. De giftigheid van de plant varieert, waarbij onrijpe bessen het meest giftig zijn, gevolgd door de bladeren, stengels en uiteindelijk de rijpe bessen. Voor melkkoeien ligt de grens waarbij vergiftigingsverschijnselen kunnen optreden bij een dagelijkse inname van 1-3 gram solanine en solasodine. Een dodelijke dosis ligt tussen de 2 en 6 gram per dag. Bovendien kan nachtschade veel nitraat bevatten, met concentraties tot wel 10% in de droge stof, waarbij de stengels het hoogste nitraatgehalte hebben.

Bij percelen met snijmaïs waarin veel nachtschade aanwezig is (meer dan 5% van het totale verse product), kunnen de volgende maatregelen helpen om het risico van overmatige blootstelling aan gifstoffen te verminderen:

  • Oogst de snijmaïs in een rijp stadium, omdat rijpe bessen aanzienlijk minder gifstoffen bevatten dan onrijpe, groene bessen.
  • Haksel de maïs met een langere stoppellengte.
  • Meng de partij gelijkmatig met snijmaïs die weinig of geen nachtschade bevat.

In het algemeen neemt de giftigheid van nachtschade nauwelijks af door het inkuilen. Alleen het wegvloeien van perssap tijdens het inkuilen van vochtige, onrijpe maïs kan de giftigheid enigszins verminderen.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen