Wat te doen bij niet fris groen kleurende snijmais

16 July 2024

Door de vele regen zijn er grote verschillen in het zaaimoment van snijmaïs, variërend van helemaal niet gezaaid tot gezaaid eind april of begin mei. Bovendien heeft de reeds gezaaide maïs op veel plaatsen te lijden onder de overvloedige regenval, wat leidt tot een variatie in kleur van lichtgeel tot gestreepte bladeren en een gebrek aan de gewenste donkergroene kleur.

Zuurstofgebrek in de wortelzone

Door de overvloedige regenval is de grond op veel plaatsen dichtgeslagen. Als het water niet snel genoeg wegzakt, kan er zuurstofgebrek ontstaan. In de poriën tussen de gronddeeltjes moet lucht zitten, die cruciaal is voor de wortelontwikkeling en een actieve opname van nutriënten. Bij een zuurstofgebrek, vaak in combinatie met een gebrekkige opnamecapaciteit van nutriënten of een tekort aan nutriënten, vertoont de plant gebreksverschijnselen.

Lucht in de grond door schoffelen

Een directe maatregel om de situatie te verbeteren is het beluchten van de door regen dichtgeslagen grond door te schoffelen, zodra het perceel weer berijdbaar is. De ideale oplossing is een combinatie van schoffelen en het zaaien van een vanggewas. Uit ervaringen in het project “Grondig boeren met maïs” bleek een 6% hogere opbrengst, puur door het openen van de grond.

Nutriëntengebrek door uitspoeling

Naast zuurstofgebrek kan ook de uitspoeling van nutriënten zoals stikstof, zwavel, kalium en borium invloed hebben op de ontwikkeling van snijmaïs. Om eventuele tekorten aan te vullen, is een bladbemesting met TOP-Trace Vitaal N aan te bevelen. Deze meststof is een combinatie van stikstof, kalium en een aantal belangrijke sporenelementen zoals mangaan, zink, borium en molybdeen. In de praktijk blijkt dat toepassing van TOP-Trace Vitaal N een bijzonder snelle gewasreactie veroorzaakt. Bij de huidige weersomstandigheden komt de plant weer in de groei en heeft ze acuut behoefte aan snel opneembare voedingsstoffen.

Dosering:

  • 25-30 liter per hectare
  • Dit product bieden we aan in 15 liter cans, maar ook in 1000 liter IBC’s. Voor grotere gebruikers (zoals bijvoorbeeld loonwerkers) zijn deze grotere verpakkingen een handige oplossing.

Spuitadvies

Spuit bij voorkeur vroeg in de avond bij bewolkt weer. De opname van voedingsstoffen is een actief proces dat vooral ‘s nachts plaatsvindt. Hierdoor is de kans op gewasverbranding minimaal.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen