Goed grasland begint in de herfst

5 September 2024

Grassoorten zoals ruwbeemd en straatgras verminderen de voederwaarde-opbrengst. Hoewel een perceel er mooi groen uit kan zien, zegt dat niets over de kwaliteit en het rendement van het gras.

Door de grasmat meerdere keren per jaar te wiedeggen, worden ondiep gewortelde onkruiden verwijderd, de viltlaag losgetrokken en ontstaat er meer ruimte voor goede grassoorten om zich te ontwikkelen. Het is belangrijk dat het gras hierbij niet te lang is, maximaal zo’n 10 cm, en dat het na het wiedeggen enkele dagen droog blijft zodat de losgetrokken plantjes afsterven.

Uit veldonderzoek, uitgevoerd door Wageningen Livestock Research, blijkt dat het eggen van blijvend grasland leidt tot een 10% hogere opbrengst van de eerste snede in het voorjaar.

Doorzaaien

Als er na het wiedeggen te veel open plekken in het grasland ontstaan, is het aan te raden het perceel door te zaaien. Hiermee voorkom je dat onkruid opnieuw de kans krijgt zich te ontwikkelen. Door regelmatig door te zaaien, kun je het aandeel Engels raaigras vergroten en daarmee de levensduur van het grasland verlengen.

Andere ruwvoer+ nieuws artikelen